SABOT bylo založeno v roce 1988 v kalifornském San Francisku rytmickou sekcí punk tria Forethought. Od té doby SABOT hraje jako instrumentální duo (v původní sestavě!).

SABOT:
Christopher Rankin – basa
Hilary Binder – bicí

Christopher Rankin se narodil v Clevelandu ve státě Ohio. Poté, co se v roce 1978 přestěhoval do Boulderu v Coloradu, se začal učit hrát na saxofon a na klarinet. V roce 1981 založil v kalifornském San Francisku svou první industriální kapelu Problemist. Ke konci jeho působení v Problemist přešel ze saxofonu a syntetizéru na basovou kytaru. V roce 1984 založil čtyřčlennou kapelu progresivního punku Morally Bankrupt. Jeho hudební kariéra pokračovala seznámením s kytaristou a zpěvákem Tommy Strange, který také pochází z Ohia. Spolu s Tommy a Hilary v roce 1986 založili punk-folkové trio Forethought. O dva roky později spolu s Hilary založili SABOT.

Hilary Binder se narodila ve Washingtonu D.C. Hudební kariéru počala v šesti letech studiem hry na housle a klavír. Omezenost klasické hudby ji zklamala natolik, že se v patnácti letech začala sama učit hrát na bicí a v roce 1981 založila svou první punkovou kapelu Death Before School. Poté, co se přestěhovala do San Franciska, a potkala Christophera a Tommyho a pokračovala v bubnování. Spolu se založením SABOT přišla i šance rozšířit tradiční styly hry na bicí, které používala v předešlých kapelách.

Chris byl od ranného věku ovlivňován klasickou hudbou a Dixieland jazzem. Během sedmdesátých let rozvinul smysl pro progresivní rock a soudobý jazz. Díky kapelám Problemist a Morally Bankrupt získal náhled i zkušenost s industriální hudbou, punkem a dalšími nezávislými hudebními směry osmdesátých let. Dnes tráví čas poslechem uširvoucích noise kapel z Japonska a občas si pustí i super avantgardní a obtížné jazzové styly pozdních šedesátých let.

Hudební vlivy Hilary začaly klasickou hudební školou, která i nadále ovlivňuje její kompoziční nápady. Téměř výhradně po deset let poslouchala punk a hardcore, ačkoli do soukromí vkrádá i soul, go-go a hip hop.